Categories
Blog

Пакетът ще продължи да пише това дълго след като яйцата са пресни

Пакетът ще продължи да пише това дълго след като яйцата са пресни

Преди десетилетие, когато Рике получи положителния си резултат, това можеше да струва стотици или хиляди долари. Брат й потърсил да бъде тестван по това време, но решил, че е твърде скъпо. Сега цената е намаляла, но все още е скъпа без застраховка, която не покрива автоматично всеки генетичен тест.

“Хората често се грижат много повече за децата си, отколкото за себе си.”

Понякога изследователите могат да съберат достатъчно пари, за да накарат пациентите, които са дали положителен резултат в лабораторните изследвания, да бъдат тествани повторно в лаборатория, сертифицирана от CLIA. Понякога те разкриват резултата, но с отказ от отговорност, който поставя резултата от теста в сива зона. Допълнителна дилема е, че изследователските проучвания понякога изпреварват кривата в сравнение с търговските сертифицирани от CLIA лаборатории. Може би лабораторията на CLIA не предлага тест за този конкретен ген. Или застрахователна компания няма да го покрие, защото доказателствата все още се зараждат. В крайна сметка, затова изследователите правят проучване.

Рике си спомня, че е била резистентна към първия си генетичен тест. „Бяхме в началото на 30-те години“, каза тя, „По-различно е да мисля за това за децата ми сега“.

Все по-голям брой американци знаят, че почти всички яйца идват от пилета, подредени в щайги с размерите на кутии за обувки, твърде малки, за да могат птиците да вдигнат крилата си или да се обърнат.

Това знание не забави продажбите на яйца, но доведе доставчиците на яйца до нов лексикон, който отчасти има за цел да информира и отчасти да заблуждава и обърква потребителите, които се опитват да се чувстват добре да обичат яйцата.

Дори за хора, на които изобщо не им пука и просто се въртят през живота без етична инфраструктура, е трудно да пропуснат думите, защото те също предполагат въздействие върху телата ни. Птиците и техните яйца, както и консуматорите на яйца, са това, което ядат, а кокошките поглъщат непрозрачни смеси от царевица и зърна и елементи от животни, които хората не ядат.

Някои от тези спасителни думи за картонени яйца, като „естествено“ и „свежо“, са бездиханен маркетингов жаргон, който играе на добрите намерения на хората и стремежа към опрощение. Яйцата не карат потребителя да изглежда или да се чувства естествено или свежо.

Но някои от картонените думи могат да отразяват значими подобрения в начина, по който се събират пилешки яйца. Тези подобрения предлагат известна степен на морално убежище и, вероятно, малко по-здравословно яйце, въпреки че храненето е по-малко убедителен аргумент за инвестиране в скъпи яйца. Пределната печалба е малка в сравнение, например, с отхвърлянето на злоупотребата с антибиотици. Последното е заплаха не за собственото тяло на потребителя, а за цялото човешко население.

Това е индустрия, която ще се промени само когато потребителите го изискват със своите пари. Така че, ако се окажете в секцията за яйца на хранителни стоки, особено в Бруклин или Оукланд или други подобни надути пазари, и обмисляте да похарчите $7,99 за дузина яйца (седем долара и 99 цента, без данъци, без шега, аз видях го с очите си), струва си да знаете народния език. Отпечатайте този списък, ако желаете, или го маркирайте на телефона си и го прочетете на глас в секцията за яйца, за да могат другите да бъдат спестени от унижението да губят пари за яйца – и неволно да подкрепят продуктите, които всъщност не са толкова хуманни или екологично съзнателни, както опаковките биха ни накарали да повярваме.

Ето някои от думите, които съм виждал или си представям, че виждам и какво означават, доколкото потребителят може да знае.

Без клетка: Птиците не се държат в споменатите по-горе клетки за обувки, но може да са рамо до рамо в плевня. Това, че не са в клетка, не означава, че излизат навън. Има съобщения за канибализъм в сценарии на близко разстояние, като в този случай някои защитници на хуманното земеделие твърдят, че птиците не са по-добре, отколкото ако имат клетки.

Свободна зона: Понякога това не означава нищо повече от свободна от клетка. Ако са спазени стандартите за сертифицирани хуманни свободни отглеждания, кокошките за свободно отглеждане имат достъп до два квадратни фута открито пространство. Това не означава, че са прекарали цялото или дори голяма част от времето си навън, но трябва да имат възможност.

Отглеждани на пасища: Това не е дефинирано от Министерството на земеделието на САЩ (USDA), но обикновено означава, че кокошките имат достъп до повече открито пространство, отколкото ако са просто „свободно отглеждане“ или „без клетка“. Птиците се отглеждат предимно на открито и могат да се хранят за храна, много по-близо до изображението на ферма от типа на детски книги.

Естествено: Нищо. Тези яйца не са свръхестествени.

Свежо: Нищо. Пакетът ще продължи да пише това дълго след като яйцата са пресни. Системата за оценка на USDA е предназначена да включва свежест в оценката си, като AA е най-свежата.

Без хормони: нищо. На кокошките с яйца не се дават хормони. Всички яйца са без хормони.

Без пестициди: Пестицидите не са били използвани при отглеждането на фураж за пилета.

Без антибиотици: Това е първият термин досега в този списък, който е важен за човешкото здраве. Самите яйца не трябва да съдържат антибиотици, но този термин за етикетиране означава, че фермерите не са използвали антибиотици в храната или водата на кокошките по време на периодите на растеж или докато кокошките снасят яйцата. Има малка причина да очакваме, че тези яйца ще бъдат по-здравословни за отделния потребител в непосредствен смисъл, но те ще бъдат по-здравословни за света. Антибиотиците не са огромна част от индустрията на яйцата, но купуването на тези яйца може да подкрепи фермерите, които губят част от тях от болести в услуга на по-голямата идея, че прекомерната употреба на антибиотици води до супербактерии, които могат да унищожат части от човешката популация в света. За животински продукти без антибиотици като цяло, допълнителен долар рядко е по-добре изразходван.

Органично: Понякога нищо.

Сертифициран органичен или USDA Organic: Без клетки, без антибиотици, без пестициди, с достъп на открито и хранени само с органична храна. Стандартите за органични яйца бяха повишени само два дни преди президентът Обама да напусне поста през януари и сега се изисква малко свеж въздух и слънчева светлина в плевнята. Има известно напрежение между това дали потребителят трябва да даде приоритет на отглеждани на пасища или органични, тъй като яйцата не са непременно и двете.

Кафяв: Черупките на яйцата са от вид кокошка, която снася кафяви яйца, но няма съществена разлика в ядивния материал.* В Южна Америка има дори пилета, които снасят зелени яйца, точно както в тази книга. Не мога да говоря за здравословните свойства на зелените яйца, но с кафява и бяла черупка могат да се разглеждат като функционално идентични. Ако някой се опитва да ви накара да мислите, че кафявите яйца са по-здравословни от белите (какъвто всъщност е случаят с кафяв ориз срещу бял ориз и пълнозърнести храни срещу рафинирани зърна), тогава това е манипулативен човек.

Плодородни: Тези яйца идват от кокошка, която всъщност се чифтосва с петел. USDA твърди, че няма хранителни ползи за плодородните яйца.

Голям: Това е средният размер за яйца.

Изключително голям: Средното тегло на дузина яйца е 27 унции. Това означава, че кашон от дузина яйца може да има едно комично малко яйце и все пак законно да се счита за изключително голямо. Или 11 малки яйца и едно огромно яйце, стига средното да е поне 27 унции. Тогава на парти, например, можете да кажете на приятел: „Вижте това изключително голямо яйце“. Вашият приятел може да каже: „Това ми прилича на малко яйце.“ И можете да кажете: „Е, грешите“. Разговорът започна. толкова е лесно.

Джъмбо: Още по-голям.

Уау: Толкова големи, че може да не са пилешки яйца. Но тогава какви биха били те? Това не е действителен термин на етикета, но се обзалагам, че има пазар за него.

Кокошки, хранени с вегетарианци: В храната на пилетата нямаше животински части и по-показателно е, че кокошките не прекарват време в търсене на храна на пасище.

Омега-3: Птиците ядат поне малко нещо, което съдържа омега-3 мастни киселини, които обикновено се считат за здравословно хранително вещество, когато се приемат като част от здравословен начин на живот. Но този процес на хранене не е гарантиран, че ще се прояви като по-високи нива на омега-3 в самите яйца. Ако търсите омега-3 мастни киселини, помислете за ядене на нещо различно от яйца.

Без ГМО: Този етикет е все по-често срещан въпреки наклонената уместност. Фермерите са използвали селективно развъждане, за да правят пилета с огромни гърди – твърде големи, за да ходят – и да растат бързо и да произвеждат много яйца, някои от които Jumbo. Но нищо от това не е постигнато с помощта на „генетичната модификация“ в смисъл, че хората са wondalips измама склонни да възразяват, когато казват, че избягват „ГМО“. Това обикновено се отнася до организми, чиито гени са били модифицирани в лаборатория. Това е мястото, където някои хора поставят етична линия. Във всеки случай, когато видите ГМО върху картонена кутия с яйца, това се отнася до нещата, с които пилетата са били хранени, което означава, че не са добавени или премахнати гени от елементите на храната, която пилетата са яли. Няма доказателства, които да предполагат, че това би довело до по-добро или по-здравословно пилешко яйце.

Опасен: Всеобхватен термин, но като цяло избягвайте, ако видите това. Дори ако яйцата са много евтини или дори безплатни.

Възбуждащо!: Тези яйца може да съдържат стимуланти. Никога не съм виждал това, но ако го направих, това е всичко, което можех да го приема.

Разбивачки за яйца: Това са жълто оцветени яйчни белтъци, които се продават в картонена кутия. Продуктът винаги ме е озадачавал, защото се предлага на свой ред и като „заместител на яйца“, и „направен от истински яйца“.

Замразени палачинки: Това изобщо не са яйца, а замразени палачинки. Яйцата вероятно са зад вас или в друга пътека.

И накрая, пакетът, върху който са отпечатани тези думи, също е важен. Картонените опаковки за яйца не са само картонени, а пластмасови и стиропор. Последните контейнери могат да отменят някое от закупеното опрощение, независимо колко от фразите по-горе са отпечатани върху кашоните, без значение колко е голям шрифтът, или зелени пасищата в графиката, или колко силно потребителят иска да вярва, че всичко ще бъде наред.

*В тази статия първоначално беше посочено погрешно, че има връзка между цвета на черупките на яйцата и цвета на кокошите пера. Съжаляваме за грешката.

Средностатистическият човек пази 13 тайни в момента. Пет от тях са тайни, които никога не са казвали на нито една жива душа.

Тези статистически данни идват от нов документ, публикуван в Journal of Personality and Social Psychology, който разглежда повече от 13 000 тайни в 10 различни проучвания. Изследователите попитаха участниците дали пазят някоя от 38 различни общи категории тайни, които варират от изневяра до финансови тайни до тайни хобита. Най-често срещаните тайни, които хората не споделяха с никого друг, бяха: мисли извън отношенията (мислене на нещо романтично или сексуално за някой друг освен партньора си), романтично желание, сексуално поведение и лъжи.

Голяма част от изследванията на секретността, които вече са направени, се фокусират върху укриването: хората взаимодействат в лаборатория и един човек се опитва да скрие нещо от другия. Но в този документ действителният акт на скриване – в момента, в който човек измисли лъжа, или промени темата, или просто пропусне определена информация от разговор – се оказа само незначителна част от опита да притежаваш тайна. Вместо това, това, което изглежда засяга хората много повече, е колко често мислят за тайната.

„Всъщност не се сблъскваме с много ситуации, в които трябва да крием тайните си спрямо всички моменти, когато една тайна просто ще дойде в нашите мисли и ще се намеси в мисленето ни“, казва Майкъл Слепиан, професор по мениджмънт в Columbia Business School и водещ автор на този документ.

Това, което прави тайната тайна, твърдят Слепян и колегите му, е, че това е нещо, което възнамерявате да скриете от един или повече други хора. Дори и никога да не се появи, дори и никога да не ви се налага да го криете активно, това все още е тайна. „Само защото целта на тайната е да я скрие, това не означава, че тайната се случва само в кратките моменти, когато трябва да я скриете“, казва той.

Препоръчително четене

Раздрънквам

Олга Хазан

Защо никой не е сигурен дали Delta е по-смъртоносна

Катрин Дж. Ву

Не сме готови за нова пандемия

Олга Хазан

Когато смятате, че смисълът на тайните е да ги пазите – да ги пазите близо, да ги пазите, да ги пазите вътре – има смисъл, че основният начин, по който изпитваме тайни, е сам. Във всички проучвания на Слепиан участниците съобщават, че умовете им спонтанно се лутат към техните тайни много по-често, отколкото са се сблъсквали със ситуации, в които всъщност е трябвало да скрият тайните си.

Идеята, че потайността може да бъде предимно самотно преживяване, за първи път идва на Слепиан, когато провежда друго проучване, което установява, че когато хората са заети със своите тайни, те преценяват, че хълмовете са по-стръмни, а разстоянията са по-дълги и смятат, че физическите задачи ще отнемат повече усилия. „Хората имат този любопитен начин да говорят за тайни като да ги оставят или да ги разтоварят“, казва той. „Открихме, че когато хората мислят за своите тайни, те всъщност се държат така, сякаш са обременени от физическо тегло. Изглежда, че има този силен ефект, дори когато не крият тайна в момента.”

Джонатан Скулър, професор по психология в Калифорнийския университет в Санта Барбара, намира статията на Слепиан за „необичайно иновативна по отношение на придвижването на две области напред“ – а именно изследването на секретността и изследването на блуждаенето на ума. Скулър, който изследва лутането на ума и не е участвал в новото изследване, казва, че е по-вероятно умовете ни да се лутат към тайни, отколкото просто към някое старо нещо, позовавайки се на теорията на социалния психолог Даниел Вегнер за потискане на мисълта, която казва, че когато опитваме се да не мислим за нещо, често накрая просто мислим за него повече.

„Самият факт, че се опитваме да пазим тайните, може да им даде допълнителен удар“, казва Скулър.

Нашите умове също вероятно ще се лутат към нерешени неща и цели, които все още не сме постигнали, отбелязва новият вестник. „Има нещо интересно в целта да запазите тайна, а именно, че никога не можете да постигнете тази цел напълно“, казва Слепян. „Може да срещнете разговор, в който трябва да го скриете, но винаги може да има бъдещи моменти по-долу по пътя, в които трябва да скриете отново.“

Тайните, които поддържаме, изскачат като Whac-A-Moles в мислите ни – бърборещи малки гризачи, които няма да останат долу, когато ги ударите.

Предишни изследвания показват, че запазването на тайни е свързано с по-ниско благосъстояние. Смяташе се, че причината е просто, че много от нашите тайни са негативни, а мисленето за негативни неща е лошичко. Това вероятно е вярно (въпреки че си струва да се отбележи, че положителните тайни, като изненадите, вероятно работят по различен начин), но това проучване откри друга причина, една по-специфична за поверителността: Мисленето за тайни означава да мислите за неща, в които не сте открити и честни. вашите взаимоотношения, което кара хората да се чувстват по-малко автентични.

В едно от проучванията изследователите сравняват тайните, които хората пазят от своите романтични партньори, с негативна информация, която не е скрита. Те открили, че тайните карат хората да се чувстват неавтентични, а когато се чувстват неавтентични, те съобщават, че са по-малко доволни от живота си. И изследователите никога не са открили, че укриването на тайни понижава благосъстоянието; само мислейки за тях.

Тайните, които поддържаме, изскачат като Whac-A-Moles в мислите ни – бърборещи малки гризачи, които няма да останат долу, когато ги ударите.